Lyt til dine tanker – for de fortæller dig, hvordan dit liv bliver

Hent i PDF udgave her:

Lyt til dine tanker - Billede 2018-07-16

Arbejdsglæde og livskvalitet 

Tanker har en foruroligende kraft. De skaber vores sindstilstand og vedligeholder den. De skaber vores verden og sørger for, at hvad der end sker, så bliver det en bekræftelse af det, vi allerede tror eller mener. Så hvis vi ønsker mere arbejdsglæde eller større livskvalitet, så er det en rigtig god idé at være bevidst om vores tanker og stille spørgsmålstegn ved dem. Først dér kan vi skabe den udvikling, vi ønsker, hvad enten det er privat eller arbejdsmæssigt.

Det siges, at vi har 50-60.000 tanker om dagen!

Og heraf er 90% genbrug! Kan det virkelig være rigtigt? Ja, formentlig. Kender du det med at have en ”radio” kørende hele tiden inde i hovedet. Hvis du ikke er opmærksom på det, så prøv at lukke ned for tankerne, dvs. skab stilhed inde i dig selv. Hvor lang tid går der mon, før den første tanke melder sig? For mennesker, der begynder at meditere, er tankerne den største udfordring. Ikke så snart har man sendt en tanke bort, før den næste melder sig. Hvis man så tænker ”jeg skal være tanketom”, ja så er man i gang med en ny tanke. Tanker kører som oftest uafbrudt.

Kan det så passe, at 90% er genbrug? Prøv at lægge mærke til, hvor ofte du siger det samme om og om igen! Så det er nok ikke helt forkert. Hvad enten vi har positive eller negative tanker, så genbruger vi dem og skaber dermed de samme resultater i vores liv om og om igen. 

Så hvordan bruger vi vores tanker?

Uden at tænke over det er vi ofte i gang med at dømme vores omverden. Det er for dårligt! De kunne nu godt have.. Sådan kan man ikke opføre sig! Hvorfor kan de ikke finde ud af at.. osv.

Eller vi er i gang med at dømme os selv. Nu gjorde jeg det igen. Jeg kan heller ikke.. Hvorfor gør jeg altid..

Og det helt populære er at forsøge at ændre virkeligheden. At ville ændre virkeligheden svarer til, at ville ændre på det, som rent faktisk er sket, som hvis man f.eks. siger: Hvis de nu ikke havde. Hvorfor skulle det ske for mig?

Disse spørgsmål ændrer ikke på, hvad som er sket, men alligevel bruger vi energi på at ville ønske det anderledes, at ville ændre på det som er sket, at ville ændre virkeligheden. Og som vi alle ved, det kan vi ikke. Vi kan kun ændre vores opfattelse af det, som skete. 

”Hvis du kæmper mod virkeligheden, taber du, men kun hver gang”

siger Byron Katie, forfatter til flere bøger om tanker.

Og det er lige præcis, hvad mange af os gør med vores tanker: kæmper mod virkeligheden og taber, hver gang!

Når vi har disse negative tanker, påvirker det bl.a. vores livskvalitet, vores samarbejde med kollegaer, vores arbejdsglæde og vores mulighed for at skabe udvikling.

”Vi foruroliges ikke af, hvad der hænder os, men af vore tanker om, hvad der hænder os.”

siger den græske filosof Epiktes.

Så det er ikke hændelsen i sig selv, men vores tanker om hændelsen, der skaber vores problemer.

Lad os f.eks. tage samme hændelse, som sker for to forskellige personer.
En kollega siger ikke godmorgen og er sur og tvær. Den ene person vil måske tænke:” Okay, hun har en offday. Det går nok over.” – og vedkommende er fortsat i godt humør. Den anden tænker: ”Hvorfor vil hun ikke sige godmorgen til mig? Hvad har jeg gjort hende? Nu har hun ødelagt min dag.” Forskellige reaktioner som bunder i, at vi tænker forskelligt.

Og med tankerne kan sidstnævnte vedligeholde den dårlige sindsstemning. Hvis en sindsstemning ikke bliver vedligeholdt med tanker, vil den forsvinde. Det kræver faktisk en del energi at holde fast på den.

Kan vi styre vores tanker?

En psykiater har udtalt, at vi nok aldrig finder ud af, hvor vores tanker opstår. Så vores tanker vil komme. Det væsentlige er, at vi ikke behøver at tro blindt på tankerne, og dermed kan vi ændre den konsekvens, som tankerne ellers ville have.

Et citat fra Dan Millman:

"Du behøver ikke at kontrollere dine tanker, du skal blot sørge for at de ikke kontrollere dig" 

Hvad sker der, hvis vi tror på vores tanker?

Michael Niell som er international coach og forfatter skriver:

”Indtil du er villig til at tage ansvar for dine oplevelser, af det som sker, vil du opleve dig selv som offer. Først i det minut hvor du tager ansvar for din oplevelse af det som sker, tager du ejerskab til dit liv”.

Hvis du vil opleve en mand, som tager ansvar for oplevelsen af sit liv

selvom det er et liv uden arme og ben, så se Nick på denne video

Som han siger: ”Ingen arme, ingen ben – ingen begrænsninger”, Vær forberedt på en meget humoristisk ung mand med et budskab. Videoen er på engelsk. 


Mange hilsner,
Mari-Ann Stavnshøj / NytPerspektiv ©

NytPerspektiv Mari-Ann Stavnshøj - Pas på dine tanker

Leave a Comment: