Hvilken vej går du?

Sidste blogindlæg handlede om ”at gå en anden vej”. Hvis du ikke har læst og set videoen, så er der et link her til "Mit liv i 5 korte kapitler"

Har du en vej (et område) i dit liv, hvor der er et hul, som du falde i?
Eller har du lært dig selv at gå udenom?
Eller endnu bedre: Har du fundet en helt anden vej?

At gå udenom hullet betyder, at dine følelser i en given situation er under din kontrol, og at du derfor kan styre bevidst udenom hullet. Det er jo dejligt og godt selv at sidde bag rattet og ikke lade reaktioner løbe af med én.

At gå en helt anden vej betyder, at dine følelser rent faktisk har ændret sig. Det er blevet naturligt med en anden adfærd, så meget at du måske nogle gange stopper op og tænker: ”Hov, her plejer jeg jo at ryge ud af en tangent”.

Du kender sikkert til, at en anden person kan få dig op i det røde felt. Det kan for eksempel være en kollega, en ven eller et familiemedlem, som får sagt noget, som får dit blod til at rulle lidt eller meget hurtigere end normalt. Så husker du dig selv på at se tingene lidt udefra. Du vælger at observere dine følelser og lægger mærke til, hvad den umiddelbare reaktion (genopførelse af gammelt mønster) vil være, hvis du ikke stopper op. Så er du klar til at gøre noget andet, end du plejer, og du går udenom hullet. 

Mit hul i vejen var, at jeg ikke kunne lide at ”afvise” andre. Det var ikke pænt, og jeg skulle jo være pæn. Så jeg gjorde ting, jeg ikke have lyst til (mens jeg skumlede over det). Så lærte jeg at gå udenom hullet (at sige nej, når jeg mente nej), men som regel med en kraftig indre dialog til følge. En indre dialog om det nu også var OK, om jeg kunne tillade mig det, mens en anden stemme sagde, at selvfølgelig kunne jeg det. Frem og tilbage – frem og tilbage. Jeg kunne endda blive så bange for, hvad den anden kunne finde på at sige til mig efter mit ”nej”, at jeg undgik vedkommende. I værste fald måtte jeg overbevise mig selv så kraftigt om, at det var OK, at mit ”nej” kom ud på en ikke særlig hensigtsfuld måde. 

Men jeg fik sagt fra i stedet for at falde i hullet og sige ”ja”.

Hvad er så en anden vej? Jeg fandt ud af, at det at gå en anden vej kræver, at følelserne omkring en situation ændres. Jeg fandt også ud af at for at ændre følelserne, skal vi forholde os til vores tanker i stedet for at tro på dem og kæmpe med dem. 

Kig med i videoen og se, hvordan ændrede følelser førte til en fuldstændig ændret adfærd og oplevelse. 

Her under har du et skema i udviklingen af tanker og følelser fra uønsket til ny adfærd.


Mange hilsner, 
Mari-Ann Stavnshøj / NytPerspektiv ©

NytPerspektiv Mari-Ann Stavnshøj - Blog Mit liv i 5 korte kapitler

Leave a Comment:

Mari-Ann Stavnshøj says

Tak Eva for tilbagemeldingen.

Det jeg giver videre er ting, som har betydet store ændringer for mig. Så det glæder mig, at høre at du også har glæde af dem.

Mange hilsner,
Mari-Ann

Reply
eva pedersen says

tak for nogle meget fine tips , jeg lapper dem i mig og bruger dem 🙂

Reply
Vibe Bendix says

Tak for dine input til et mere ærligt liv 🙂

Reply
Anne Grethe Pind says

Kære Mari-Ann

Jeg elsker dine gode eksempler på sætninger, vi kan bruge for at sige fra og samtidig anerkende den anden. Dem kan jeg lige bruge.

Reply
    Mari-Ann Stavnshøj says

    Det er jeg glad for. Det var lidt af en øjenåbne, da jeg lærte det første gang, men sikken en befrielse.

    Reply
Add Your Reply