Mari-Ann Stavnshøj

Og nej det er ikke nogen New Age / Hippie ting

Ved du, hvordan, du kan:

 • reducere dit stressniveau, selv når omverden lægger pres på dig?
 • aktivere din intuition og få hjernen til at fungere bedre, så du tager bedre beslutninger?
 • undgå en konflikt, fordi dine følelser riskerer at tager over, så situationen eskalere?
 • bygge din energi op (igen), så du ikke går rundt på flade på batterier?
 • skabe trivsel både for dine omgivelser OG dig selv?

Det er 5 af de ting som HeartMath teknikker baner vej for, og der er faktisk endnu flere. 

Det handler om at aktivere en positiv forbindelsen mellem hjerne og hjerte helt fysiologisk. For vores hjerte kan, hvis det får lov, spille en helt central rolle for, hvor godt vi trives, og hvor glade og tilfredse vi er med vores liv. Vores hjerte er vores GPS, og det kan guide os gennem vores liv. 

Hvad kan en positiv forbindelse mellem hjerte og hjerne også afstedkomme?

83% føler sig sundere

83% føler sig sundere

69% har mere vitalitet og energi

 69% har mere vitalitet og energi

33% sover bedre

33% sover bedre

De positive resultater stammer fra en undersøgelse med 5.000 deltagere. Deltagerne brugte i en periode regelmæssigt en nem metode til at skabe en positiv forbindelse mellem hjertet og hjernen.

Og den gode nyhed er, at alle kan lære det. Også dig.  

Det er HeartMath, som står bag undersøgelsen. Det er også dem, som via forskning har fundet ud af:

 • at vores hjerte spiller en meget større rolle end blot at pumpe blodet rundt
 • at hjertet har en hukommelse, sanser ting før vores hjerne, kan føle følelser og rummer en visdom
 • hvordan vi nemt kan træne evnen til at skabe en positiv forbindelse mellem hjertet og hjernen

Det vil du komme til at opleve, når du lærer HeartMath teknikker

 • Du kan få en dagligdag, hvor langt mindre går dig på
 • Du vil trives mere
 • Du får en instinktiv adgang til din visdom
 • Du vil opleve en større rummelighed overfor andre
 • Du vil blive mindre stresset
 • Du vil opnå større livsglæde
Plus hvad jeg ikke har nævnt, at forbindelsen til hjertet udløser et hormon kaldet DHEA, som er kendt for at være foryngrende. 

Når du selv er i stand til at aktivere en positiv kontakt til dit hjerte, har det ofte også en målbar positiv effekt på dem, du omgåes - for man har målt, at det smitter helt fysiologisk. Du skaber altså også trivsel for andre ved, at du trives. 

Og så er det utroligt dejligt at være i kontakt med sit hjerte. 

Så vil du være med? 

Lyder det mærkeligt, at det er hjertet, som spiller en helt central rolle for trivsel?

Vi har brug for hjertets klarhed for at trives. Det kan faktisk observeres i vores bevægelser og tale, hvilken betydning hjertet har.  

Her er nogle eksempler på, når vi bruger hovedet i vores udtryk:

Forestil dig det her:

 • Du føler dig ophidset, vred eller irriteret. Måske tager du dig til hovedet og taler et “hoved” sprog som forstå/ikke forstå, gøre/ikke gøre, logik osv. 
 • Du føler dig deprimeret. Måske sidder du med hovedet i hænderne og taler om mørke og meningsløshed
 • Du kan ikke trænge igennem - med en klage, med et budskab, i et skænderi osv. Her kan nogle af os finde på at sige, at vi snart banker hovedet ind i en mur, hvis det er rigtigt slemt
 • Nogen siger "Det er vist steget dig til hovedet", så ved vi godt det ikke er positivt ment
Er det tilfældigt, at vi gør dette?

- Næppe.

Hvis det stadig lyder mærkeligt, så tænk på en stor naturoplevelse, en gang du legede med et elsket kæledyr, var i et kreativt flow eller var nyforelsket. Hvor oplevede du det fra? I hovedets tanker eller hjertets ømhed? 

Jeg gætter på, at du svarer i hjertets ømhed eller varme. Og det er det, der er hele pointen.  

Ved du, at du faktisk har en ekstra hjerne?

Du har nemlig 2 hjerner i kroppen. Den ene er hjernen, som du allerede kender oppe i dit hoved. 

Men derudover har dit hjerte også en hjerne. 

Undersøgelser har vist, at i vores hjerte findes en masse sensoriske neuroner, som tilsammen har cirka 40.000 neuritter. Neuritter er nogle følere, som kan skabe forbindelser med hinanden, og de er bundet sammen i et netværk svarende til det netværk, der er i vores hjerne. 

Det er derfor, man kalder det en hjerne i hjertet. Hjernen i hjertet kan huske, lære og sanse. Hjertet giver hurtig adgang til din intuition og hjælper din hjerne med at tænke klarere. For hjertet skal ikke forbi vores indre dialog, overbevisninger, mønstre eller frygt, ligesom vores hjerne i hovedet skal. 

Vi er oftest kun vant til at bruge hjernen i hovedet.

Vi er en nation af tænkere, der tænker med hovedet uden kontakt med hjertet - det ligger i vores kultur. Men vi er ikke så vant til at skabe forbindelse til hjertets hjerne og dermed få adgang til hjertets klarhed. Så vores hjerne får lov til at køre afsted alene uden opsyn eller GPS.      

Så er det, at vores følelser kan tage over, så vi bliver trigget på gamle historier og mønstre, eller vi cykler rundt i de samme problemer med de samme tanker og frustrationer.

Hjertets klarhed - Når hjernen er uden opsyn
Når vi har forbindelse til hjertet, sker det ofte tilfældigt.

Du kender det måske allerede?

Mange oplever det i form af en pludselig indskydelse, en aha oplevelse, roen midt i noget som er svært, et spring for livet i trafikken, en intuition om at der skal handles eller måske en løsning på et problem, som du ikke kunne tænke dig til med din logik.

Det er præcis det, der sker, når du har forbindelse mellem hjertet og hjernen.

Og nu kan du lære, hvordan du aktiverer den forbindelse selv. 

HeartMath teknikker er en af nøglerne til trivsel og overskud i hverdagen

Det er de positive følelser, der skaber forbindelsen mellem vores hjerte og hjerne, og som giver os adgang til hjertets klarhed i de daglige situationer, hvor vi bliver presset eller har brug for at træffe en god beslutning. 

Positive følelser får vores hjerne til at fungere optimalt, fordi der er kontakt til hjertet. Mens følelser som er drænende for eksempel vrede, frustration, ængstelse, udbrændthed lukker ned for forbindelsen til hjertet og dermed hjertets klarhed. 

Uden en god forbindelse mellem hjertet og hjernen opstår der kamp, tvivl, uhensigtmæssige reaktioner, knap så gode beslutninger, konflikter osv. Når vi er i ubalance, tror vi på, hvad vores følelser og tanker fortæller os, og ikke mindst hvad de kræver. Vi accepterer, at vi handler i modstrid med, hvem vi i virkeligheden er, hvad vi står for, og hvad der er vigtigt for os. 

Hjerne slår hjertet ud - Brug Hjertets klarhed - NytPerspektiv

Hjertet ved bedre.

Når vi oplever positive følelser som for eksempel omsorg, taknemmelighed, påskønnelse, medfølelse, åbner vi for den optimale forbindelse mellem hjertet og hjernen, og det er her, vi oplever følelsen af flow. 

Det er her, du er kreativ, nærværende, empatisk, kan stå i dig selv med autenticitet, er glad for livet og kan på en naturlig måde skabe gode relationer til andre. Det er hjerte-kommunikation. Det er her, vi lader vores batterier op og får mere energi. 

Hvor god forbindelsen er mellem hjertet og hjernen afgøres af kvaliteten af de positive følelser, som du mærker i dit hjerte. Tænk på det som en radiokanal. Du kan høre god musik både med en god og en dårlig forbindelse, men en god kvalitetsforbindelse giver den bedste lyd.

Når hjerte og hjerne samarbejder - genvej til trivsel

Bemærkelsværdige eksempler på at hjertet har en hukommelse

En ældre kvinde fik et hjerte transplanteret. Mens hun var indlagt, blev hun sulten, men ville ikke have hospitalets mad. Hun ville hellere have noget, som hun aldrig havde spist før, nemlig McDonalds fries og burger. Det viste sig, at hun havde fået hjertet fra en ung mand, som havde en forkærlighed for netop dette. 

En af de mere barske er fra en transplantation, hvor modtageren af hjertet begyndte af få tilbagevende mareridt. Et mareridt som handlede om, at hun blev overfaldet og dræbt. Hun havde fået hjertet fra en ung kvinde, som havde været udsat for netop dette. På baggrund af beskrivelser fra modtageren af hjertet, blev morderen fanget og tilstod. 

Dit hjerte kan give dig ærlige, lynhurtige og præcise informationer

Præcise og lynhurtige fordi dit hjerte ikke først skal igennem alle de filtre, tvivl og protester, som findes i hjernens hukommelse, overbevisninger og præferencer.

Intuition for eksempel. 

Mon ikke de fleste har prøvet at fornemme noget udefinerbart og handlet på det, før de nåede at tænke og derved undgik en ulykke?

Eller har fået en indskydelse, som løste en udfordring?

Eller givet dig det mod, som du savnede? - som da jeg sang fra scenen, selvom jeg ikke turde.

Det skete for mig, da jeg havde sidste træningsdag på en uddannelse. Vi deltagere trænede i at turde stå på en scene på en autentisk og nærværende måde. 

Jeg stor på scenen og sluttede min historie med at fortælle om dengang, hvor jeg som en del af en gruppe sang en indiansk sang. Jeg havde besluttet ikke synge den, turde ikke, for sanger, det bliver jeg aldrig. Men i det øjeblik, jeg sagde, at jeg ikke ville synge den, var der fuld kontakt mellem mit hjerte og hjerne. Jeg mærkede mit mod og sagde ordene “og jeg har lige besluttet, at jeg synger den alligevel” 

Og så sang jeg den med glæde. 

Hjertet ved, når noget er rigtigt, selvom det virker helt hen i vejret (for hjernen altså)

Jeg er ved at skrive en bog. Den bliver ikke på så mange sider, og min hjerne siger: “Så er det ikke en rigtig bog”. 

Tanken og følelsen af at skulle skrive en bog stammer helt tilbage fra skolen, hvor mine stile og diktater kom tilbage overmalet med røde streger. Jeg var absolut håbløs til det skriftlige, men stemmen fra hjertet sagde: “En dag skriver du en bog”, og den stemme har holdt ved. Og nu er jeg i gang med at skrive bogen på trods af, at min hjerne siger: “Glem det”. For mit hjerte tror på mig. 

Min professionelle redaktør siger heldigvis: “Du er ikke den første, som siger, at deres bog ikke er en rigtig bog. Men det er den”.

Handler det kun om forbindelse mellem hjernen og hjertet?

Nej, det handler også om robusthed. Ikke forstået som, at vi skal kunne håndtere alt, men at vi ikke så let bliver væltet omkuld eller oplever, at det er svært at komme op igen, når vi er faldet.

Robusthed handler om, at vi hæver vores niveau for mestring af vores følelser. 

Det betyder, at vi ikke reagerer per automatik baseret på vores følelser her og nu, men i stedet vælger vores respons helt bevidst ud fra, hvad der vil være bedst i situationen. 

Det indebærer også, at vi ikke først siger fra, når det er blevet for meget, eller at vi i stedet brokker os til andre. Selvmestring af vores følelser handler om, at vi siger fra i god tid overfor de rigtige personer og på en ordentligt måde. 

Jeg hørte engang en historie, som satte tingene i perspektiv for mig. 

Det var en kvinde, som sad i byrådet sammen med primært mandlige byrødder. De talte grimt og var grove overfor hende. Da hun sagde stop på en ordentlig, men ikke til at misforstå måde, kom kommentaren 

“Kan du ikke tåle mosten”, underforstået at hun var svag. 

“Jo, men jeg vil ikke,” var hendes svar. 

Robusthed er her, at du har evnen til at håndtere stress, udfordringer og modgang uden at brænde ud. Tænk på det som et batteri i en mobiltelefon. Du har brug for mobiltelefonen som lommelygte. Noget som hurtigt tærer på batteriets energi. Når du har robusthed, kan du justere lysstyrken, så du ikke bruger mere energi end nødvendigt, og når der ikke længere er brug for den, slukker du automatisk for funktionen. Når du skal oplade igen, har du en super oplader og er snart oppe på fuld energi igen. 

Det er det, du lærer med HeartMath. 

Hvis du ikke har forbindelse til dit hjerte, vil lyset køre for fuld styrke, indtil batteriet er fladt, for du kan ikke skrue ned eller slukke. Og det tager lang tid at lade op igen. 

Du kan træne det

Hvordan ved du, om du har forbindelse til dit hjerte?

Du kan træne det med teknikker, der er så enkle, at alle kan følge dem. 

Teknikkerne bruger som basis åndedrættet og bevidst genkaldelse af positive følelser til at skabe forbindelse til hjertet. Der er forskellige teknikker til at kunne skabe indre ro, lytte nærværende, bruge intuitionen til at få svar på spørgsmål, øge robustheden med mere. 

Og til dem, som har brug for målbart at kunne følge fremdriften (mig selv blandt andet), så har HeartMath, som står bag forskningen, udviklet “dimser”, som kan måle og vise kvaliteten af denne forbindelse.

Vigtigt: Teknikkerne er ikke meditation, selvom det nogle gang bliver beskrevet som sådan. Du kan godt bruge meditation som træning i at opnå en god kontakt mellem hjerte og hjerne, men det er vigtigt også at træne uden brug af meditation. 

Grunden til at det ikke er meditation er, at den gode kontakt også skal kunne opnås i hverdagssituationer og spidsbelastninger. Det er derfor, at HeartMath er udbredt blandt politi, militær og hospitaler i USA. Derovre har for nyligt bygget et stort krigsskib for et rekord beløb, og al personalet er sendt på HeartMath kursus for at sikre, at skibet er i bedste hænder i en krisesituation.

Er du klar til at få mere overskud, energi og trivsel i din hverdag?

Hos NytPerspektiv udbydes træning i HeartMath teknikker og de benyttes også i coaching.

Jeg er godt uddannet

Jeg er en af de få dansker, der er uddannet som træner i HeartMath systemet og certificeret til at  undervise i principperne. Jeg har en Træneruddannelsen i generel HeartMath og en Træneruddannelse til arbejdspladser. Begge har jeg taget hos HeartMath institute i Californien, hvor forskningen også finder sted. Blandt underviserne var grundlæggeren af HeartMath. Derudover har jeg en HeartMath coach/mentor træning. Efter uddannelserne har jeg fortsat min træning i HeartMath ved at at modtage coaching fra en af nøglepersonerne hos HeartMath Institute. 

HeartMath er hjemmehørende i USA, har en officiel repræsentant i England og derudover trænere/coaches i flere lande. 

HeartMath is a registered trademark of Quantum Intech, Inc.

For all HeartMath trademarks go to www.heartmath.com/trademarks

Mange hilsner, Mari-Ann Stavnshøj

© NytPerspektiv v. Mari-Ann Stavnshøj

Følg mig på


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>